Huis Draulans

Een huis zo oud
als een dorp

Onder de lindebomen, voor de kerk, maakt Huis Draulans deel uit van het mooie dorpsplein van “Achter-Olen”. Ooit een bruisend handelshuis en bakkerij, later de thuis van de families Van Gompel en Draulans. Dit historisch gebouw in het hart van ons dorp is al meer dan 150 jaar een plek van ontmoeting en staat nu aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk.

Het verhaal van
150 jaar Huis Draulans

Bakkerij

Volgens de archieven werd het gebouw door Karel Dams opgetrokken in 1871, slechts 5 jaar na de voltooiing van de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de overkant van het plein. Tot 1882 baatte hij het uit als bakkerij en had er zelfs een eigen winkel.

Handelshuis

Daarna bewonen de families Van Gompel en Draulans het pand. August Draulans gaf zijn naam aan dit handelshuis. Gust was een actief handelaar die aan de kost kwam als winkelier, boterkoopman en in het huis zelfs een eigen melkerijtje oprichtte.

Woonhuis

In de loop van de 20ste eeuw had het handelshuis te kampen met de opkomst van verschillende kruideniers, denk maar aan Lisa Boeckx op hetzelfde plein, en raakte de winkel in onbruik. Sindsdien deed het pand voornamelijk dienst als woonhuis.

Architectenwoning

Begin vorige eeuw stond Alfons Draulans gekend als de architect en landmeter van het dorp, hij was verantwoordelijk voor het merendeel van de Olense huizen. Alle typische bouwsels uit de jaren ‘50 zijn van zijn hand. Het tekenatelier en bureel bevond zich eerst in het oude gedeelte van het gebouw, later in het “moderne” stuk langs de Oevelseweg.

Dokterspraktijk

In de jaren ‘70 van de vorige eeuw deed het achterste deel van het gebouw ook dienst als dokterspraktijk voor een startende arts met de naam Piet Bouquillon. Een hardnekkige dorpslegende beweert dan ook dat de huidige burgemeester van Olen in Huis Draulans geboren zou zijn.

Een huis midden in het dorp

Huis Draulans is een niet onbelangrijk element in de aanblik van de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Olen. De statige villa en de kerk werden in dezelfde periode gebouwd en vormen samen het hart van het dorp. Dagelijks passeren er dan ook honderden mensen en is het getuige geweest van tal van feesten en optochten doorheen de geschiedenis van Olen.

Ook als je niet van Olen bent, heb je het gebouw vast en zeker al opgemerkt. Het verwelkomt je namelijk direct achter de inkom van het Gladiolen Festival. Om de gevel te beschermen, werd de laatste jaren een constructie rond het gebouw gezet. Huis Draulans is een plek voor verbinding, niet enkel tijdens Gladiolen, maar het hele jaar door.

Het huis ligt op de hoek van de Oevelseweg en het plein Boekel, in het midden van Onze-Lieve-Vrouw Olen. Met de komst van het nieuw administratief centrum in de kerk, de nabijheid van 2 scholen, een bibliotheek, sporthal en verschillende horecazaken op wandelafstand, heeft de ligging alle troeven in huis om uit te groeien tot een populaire ontmoetingsplek.

Staat van het huis

Het huis kent een rijke geschiedenis maar staat al jaren leeg. De basisstructuur is van die aard dat een groot deel van de indeling kan behouden blijven. Uiteraard moeten we de gevel aanpakken, het gebouw isoleren, moderne technieken aanbrengen en een nieuw dak plaatsen. Ook de inrichting zal, op maat van de nieuwe bestemmingen, nog heel wat werk vragen.

De geveldetails en de kenmerken van het gebouw zorgen ervoor dat het bestaande volume wordt teruggebracht op mensenmaat. Het afsnijden van de hoek is een typisch barok en 19e-eeuws element. De witgekalkte achtergevel is ook typisch. De tuinmuur heeft eveneens voldoende waarde om behouden te blijven. Elementen zoals de trap en de schouwen geven het huis karakter en willen we liefst behouden.

De huidige indeling

Het huis bestaat uit 2 delen. Een historisch hoekpand, met kenmerken van een herenhuis. En een later gebouwd deel met witte gevel. Op de begane grond zijn er 15 ruimtes. Op de eerste verdieping 12 en een dakterras. De zolderverdieping is momenteel 1 grote ruimte onder het dakgebinte.

Er is ook een bescheiden kelder die half in de grond zit. Achteraan het huis is een ruime tuin met enkele bomen en een tuinhuis met garagepoort. De tuin is afgesloten door een rode bakstenen muur met erfgoedwaarde. De tuin is niet onderhouden en volledig overwoekerd.